Jukka-Pekka Palo

26 marraskuuta 2015

Paras julkaisujärjestelmä juuri meille?

Otsikon kysymykseen on lähes yhtä monta vastausta kuin vastaajaakin, ja valintaan vaikuttavat myös sivuston laajuus ja toiminnallisuudet. Jos puhutaan tyypillisestä pienestä tai keskisuuresta sivustosta, on meillä vahva mielipide jota ei kannata yrittääkään väittää objektiiviseksi. Mutta oikeassa me toki ollaan.

Työkalu tarpeen mukaan

CMS:ää voi verrata autoon: joku tarvitsee vähän raskaampaa kalustoa kuin toinen, ja näpertelystä tykkäävä ajaa sellaisella mitä voi itsekin ruuvata ja kustomoida. Meillä Focuksella on tehty töitä n. kymmenen eri CMS:n kanssa minkä lisäksi on testailtu ainakin toista mokomaa sen verran, että on kyetty muodostamaan mielipide kustakin järjestelmästä.

Tällä hetkellä ykkösvaihtoehtomme useimpiin sivustoihin on SilverStripe, kavereiden kesken ”Silveri”. Meidän ensimmäinen Silveri-sivusto julkaistiin 2010 ja hyvien kokemusten myötä päädyimme valitsemaan SilverStripen ensisijaiseksi alustaksi webbiprojekteihin. Tällä hetkellä toteuttamiemme Silveri-saittien kokonaismäärä on 80.

Ei kaikkea kaikille

Vuodesta 2000 asti kehitettyä julkaisujärjestelmää myytiin aluksi omisteisena, mutta 2007 kehittäjät tekivät siitä ilmaisen, avoimen lähdekoodin ohjelmiston. Suomessa SilverStripe on vielä verrattain tuntematon, mutta maailmalla näytöt ovat kovia: esimerkiksi Barack Obaman kampanjasivusto vuoden 2008 vaaleihin tehtiin Silverillä, ja 2013 SilverStripe valittiin alustaksi kaikkiin Uuden-Seelannin hallinnon verkkosivustoihin.

Silverin kehittelyssä on pidetty lähtökohtana, että sisällöntuottajat ja tekniikasta vastaavat henkilöt ovat yleensä eri porukkaa. Sisällöntuottajan hallintapaneelissa (demo) on vain ne toiminnot, mitä sisällöntuottaja oikeasti tarvitsee: sieltä ei pysty muokkaamaan sivupohjia tai toiminnallisuuksia, mutta uuden sivun luominen onnistuu kahdella klikkauksella. Konepellin alla oleva sovelluskehys puolestaan taipuu vaikka mihin, joskin aluksi oppimiskynnys on hieman korkeampi kuin aloittelijaystävällisemmillä alustoilla.

Sopiiko Silveri sinulle?

Lonkalta heitettynä ainakin 95 % maailman verkkosivustoista olisi voitu tehdä SilverStripellä. Näin ei ole tapahtunut, mutta alusta pystyisi hanskaamaan näiden sivustojen tarpeet aivan hyvin.

Silveri on tarpeeksi ketterä pikkusivustojen alustaksi, joita maailmassa on paljon verrattuna todella suurten sivustojen lukumäärään. Pikkusivustoissa on yleensä tärkeintä, että sisältöjen päivittäminen on helppoa ja järjestelmään tunkeutuminen sen verran vaikeaa, ettei kukaan tee sitä huvikseen.

Myös keskikokoisissa sivustoissa Silveri on erittäin vahva. Arkkitehtuuri mahdollistaa taustatoimintojen ja käyttöliittymän kehittämisen toisistaan riippumatta jolloin sivuston elinkaari muodostuu varsin pitkäksi, kun koko järjestelmää ei tarvitse laittaa uusiksi ensimmäisen ilmepäivityksen tai jonkin uuden integraation vuoksi. Ja monestihan tilaajaa kiinnostaa myös hinta: Silverillä kehittäminen on varsin kustannustehokasta, esimerkiksi teknisen toteutuksen hintaero 40k vs. 160k samasta sivustosta on jo ihan kohtalaisen merkittävä. (Tämä hintaesimerkki on poimittu aivan todellisesta kilpailutuksesta.)

Alustalla pystyy toteuttamaan myös verrattain suuria sivustoja, mutta ei se mikään portaalialusta ole - eikä yritäkään olla. Suutari pysykään lestissään, joten jätämme suosiolla todella massiivisten sivustojen (= useita tuhansia sisältösivuja) tekemisen niille, joilla on siihen paremmin soveltuvat työkalut hallussa.

Useimmilla kehittäjillä on oma suosikkinsa julkaisujärjestelmäksi: se alusta, mitä on itse tottunut käyttämään. Siksi kannattaakin kysyä perusteluja, miksi juuri tämä alusta kannattaisi valita. ”Koska se on maailman suosituin CMS” on huono peruste, koska suuret kansansuosikit ovat myös suosituimpia hyökkäyskohteita.

Tagipilvi

, , ,

Kommentit

Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.

Lähetä kommenttisi