Jukka-Pekka Palo

13 joulukuuta 2015

FI-verkkotunnus uudistuu 2016

Kävin viime viikolla Viestintäviraston järjestämässä infotilaisuudessa .FI uudistuu 2016 -hankkeen tiimoilta. Hankkeen nimi on aika mielikuvitukseton, mutta onneksi Viestintävirastossa on käytetty enemmän aikaa sisällön miettimiseen.

Pähkinänkuoressa: FI-verkkotunnusten eli domainien hallinnointi uudistuu 5.9.2016 jonka jälkeen loppukäyttäjät (verkkotunnusten omistajat) tarvitsevat rekisteröidyn verkkotunnusvälittäjän.

Tähän asti verkkotunnuksia on voinut rekisteröidä ja hallinnoida itse tai välittäjän kautta, jatkossa välittäjän käyttö on pakollista.

Uudistuksen yhteydessä monia hallinnointiin liittyviä asioita järkeistetään ja yksinkertaistetaan, etenkin välittäjien näkökulmasta katsottuna. Myös verkkotunnusten omistajien osalta kuvio selkiytyy kun jatkossa he asioivat aina välittäjän kautta, nykyään on välillä vaikea tietää milloin otetaan yhteyttä välittäjään ja milloin suoraan Viestintävirastoon.

Mitä domainin omistajan tulee tehdä?

Jokaisen FI-domainin omistajan kannattaa tarkistaa, miten omat domainit on rekisteröity.

1) Rekisteröinnit on tehty palveluntarjoajan kautta

Jos verkkotunnuksesi on rekisteröity jonkun olemassaolevan palveluntarjoajan (vaikkapa meidän) kautta, kyseinen palveluntarjoaja mitä todennäköisimmin hoitaa kaiken puolestasi ilman erillistä pyyntöä. Jos olet epävarma asiasta, helpoin tapa tarkistaa on kysyä verkkosivustosi ylläpitäjältä joka ainakin osaa neuvoa oikeaan suuntaan.

2) Rekisteröinnit on tehty omatoimisesti

Jos domain on rekisteröity itse suoraan Viestintäviraston itsepalveluportaalista Domain.fi:stä, kannattaa se siirtää välittäjän vastuulle ennen muutoksen voimaantuloa 5.9.2016. Siirto onnistuu sen jälkeenkin mutta on huomattavasti vaivalloisempaa. Kysy lisätietoja haluamaltasi palveluntarjoajalta.

Mitä jos en tee mitään?

Vaihtoehdon 1 kohdalla sinun ei tarvitsekaan tehdä mitään, voit jatkaa muita töitäsi tai vaikkapa vakuuttaa itsellesi, miksi ammattitaitoisen suunnittelijan käyttö kannattaa

Vaihtoehdossa 2 domainisi toimii rekisteröintijakson loppuun asti normaalisti, mutta et pysty uusimaan sitä tai tekemään muutoksia ennen kuin se on siirretty välittäjälle. 5.9.2016 jälkeen tarvitset siirtoon Viestintäviraston apua, eli sujuvuuden vuoksi asia kannattaa hoitaa ennen sitä.

Tagipilvi

,

Kommentit

Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.

Lähetä kommenttisi