Jukka-Pekka Palo

18 helmikuuta 2016

Tää ei toimi.

Bugit ovat jokaiselle ohjelmointiprojekteihin sekaantuneelle tuttuja. Hauskan legendan mukaan sana "bugi" olisi peräisin Mark II -tietokoneen sisältä vuonna 1947 löytyneestä koiperhosesta, mutta etymologien mukaan sitä on käytetty jo 1800-luvulla mekaanisten laitteiden suunnitteluongelmista puhuttaessa.

Nykykielessä bugilla viitataan yleisimmin ohjelmointivirheeseen, satunnaisesti myös suunnitteluvirheeseen vaikka se ei ihan oikea käyttötapa olekaan. Yksinkertaisuuden vuoksi käytän kuitenkin tässä postauksessa kaikista virheistä ja puutteista termiä "bugi".

Ötökät ja yksisarviset

Yleisellä tasolla voidaan todeta, että 100% bugittomat projektit ovat kutakuinkin yhtä yleisiä kuin yksisarviset napapiirin pohjoispuolella.

Meillä on tehty sellaiset parisataa digiprojektia ja jokaisen kohdalla on löytynyt bugeja. Suurin osa niistä löydetään omassa testauksessa, mutta asiakkaalle asti menee aina väkisinkin joitakin virheitä. Tällaisissa tapauksissa asiakas ilmoittaa bugista ja me korjaamme sen, simppeli homma sinänsä. Mutta miten bugista ilmoitetaan, onkin ihan oma juttunsa.

"Tää ei toimi" toimii yleensä aika huonosti

Bugin kohdatessaan kilteimmästäkin ohjelmoijasta kuoriutuu armoton tappaja: bugi pitää liiskata, mitä nopeammin sitä nopeammin!

Kun asiakas kertoo meille viasta sovelluksessa, vaikkapa nettisivuilla, on ensimmäinen askel korjaamisessa aina vian toistaminen. Jos ainoa vihje on ylimalkainen "nettisivut ei toimi", on korjattavaa ongelmaa vaikea tietää. Tätä vaihetta helpottaa aivan suunnattomasti kunnollinen bugiraportti.

Hyvästä bugiraportista käy ilmi kolme asiaa:

  1. Miten toistetaan (mitä toimenpiteitä teit, ennen kuin havaitsit virheen)
  2. Mitä odotit tapahtuvan (jos se ei ole itsestään selvää kohdan 1 perusteella)
  3. Mitä tapahtui (jos mitenkään mahdollista, täydennä kirjallista ilmaisua kuvakaappauksella jossa näkyy koko selainikkuna)

Käytännössä voit hoitaa asian vaikka kehittäjäsi tukipalveluun lähetettävällä sähköpostiviestillä:


Lomake ei toimi

Sivulla https://omasivustosi.fi/palaute olevaa lomaketta ei voi lähettää. Lähetä-napin painamisesta ei tapahdu mitään ja sen sijainti näyttää oudolta, katso kuvakaappaus viestin liitteenä.

Käyttöjärjestelmänä WIndows 7, selain Chrome versio 47.0.2526.106. 


Kehittäjä ei kysele yksityiskohtia laiskuuttaan tai tyhmyyttään. Mitä enemmän taustatietoa pystyt antamaan, sitä nopeammin vika korjataan.

Tagipilvi

, , , ,

Kommentit

Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.

Lähetä kommenttisi